Novinky

Od října 2022 do května 2023 se žáci 2. F účastnili mezinárodního eTwinning matematického projektu „Code of Mystery“, na kterém spolupracovalo více než 100 studentů z 8 škol – z Turecka (Kırıkkale a Ankara), Slovenska, Francouzské Guyany, České republiky, Španělska, Portugalska a Chorvatska.

Code of Mystery partners

 

V první části tohoto herního projektu využili studenti kryptografii. Nejprve pracovali v národních týmech a později i v mezinárodních týmech. Krok za krokem vytvořili fikci tajemné detektivky. Podezřelá osoba, která je tajemným hrdinou příběhu, cestovala do partnerských zemí a zanechala zakódované zprávy na historických a turistických místech. Partneři tato místa nejprve objevili tak, že je navštívili virtuálně, poté se dostali k zašifrovaným zprávám ukrytým v těchto místech a zprávy rozluštili pomocí šifrovacích metod. Poté, co byly všechny stopy rozluštěny, studenti pracovali v mezinárodních týmech na vytvoření náčrtu podezřelého, trasy, kterou podezřelý cestoval atd., diskutovali o stopách a odhalili identitu podezřelého vyřešením záhadné události, která je předmětem únikové hry. Poté mezinárodní týmy prezentovaly svá řešení v angličtině všem partnerům na mezinárodním online setkání.

Akce, která tvoří finále příběhu, se konala během návštěvy skupiny studentů turecké školy z Kirikkale u nás v Praze ve dnech 9.–13. května. Spolu jsme se setkali prostřednictvím online setkání i se slovenským týmem ze Staré Ľubovni. Součástí závěrečných aktivit byla závěrečná hra s dekódováním zprávy a kvíz se zpětnou vazbou a hodnocením projektu.

Ve druhé polovině projektu každý národní tým vyvinul jedinečnou šifrovací metodu s matematickým algoritmem. Poté byly všechny metody propojeny, aby se získala jedinečná vícestupňová společná šifrovací metoda. 

Mezi společné finální výstupy patří závěrečná e-kniha, virtuální výstava, finální video atd., ve kterých jsou shrnuty všechny práce a aktivity projektu.

FINAL POSTER_CODE OF MYSTERY

 

 

Logo Praha
  • Adresa školy: Učňovská 1/100
  • PSČ: 190 00, Praha 9
  • IČO: 00639516
  • Email: sosls@sosls.cz
  • Tel.: 228 229 063
Prohlášení o přístupnosti    Tento web využívá pouze základní cookie.